Meille töihin

VRJ Akatemia kouluttaa työnjohtajia

VRJ Akatemia on VRJ:n koulutusjärjestelmä, joka on käytössä VRJ Rakennuksella sekä infra- ja ympäristörakentamisen toimialoilla. Tavoitteena on, että yrityksen sisältä saadaan kasvatettua uusia nokkamiehiä, työnjohtajia ja työpäälliköitä.

Koulutus on yksilöllistä: siinä käydään kasvokkain läpi mm. työntekijän ominaisuuksia ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Sisäisesti koulutettu työntekijä oppii yrityksen toimintatavat ja -mallit, ohjelmat ja järjestelmät.

Saneerauspuolella systemaattista koulutusta on järjestetty vuodesta 2016. Työmaihin liittyviin käytännön asioihin perehdytään eri roolien mukaan toimiiko nokkamiehenä, työnjohtajana, aputyönjohtajana tai projektipäällikkönä.

Osaamista kartutetaan käytännössä työmailla. Koulutusohjelmaan pääsee, jos työntekijällä on suosituksia työmailta, ja jos johdolla ja työntekijällä on yhteisymmärrys koulutuksen järjestelmällisestä toteuttamisesta.  

 

Miikka Räsänen luomassa urapolkuaan


Miikka Räsänen on yksi VRJ Akatemian työnjohtajaopiskelijoista. 

- Olin työskennellyt VRJ:llä noin kaksi vuotta timpurin tehtävissä, kun minulta kysyttiin kiinnostusta siirtyä työnjohtohommiin. Aluksi minun oli tarkoitus aloittaa osittain timpurin töihin osallistuvana aputyönjohtajana / nokkamiehenä, mutta jo muutaman kuukauden jälkeen siirryin aputyönjohtajan tehtäviin. Olin aiemmin suorittanut rakennusalan perustutkinnon ja työskennellyt mm. uudisrakennuspuolella kerrostalorakentamisen parissa sekä erilaisilla sisätilojen saneeraustyömailla, Miikka kertoo lähtökohdistaan. 

Koska koulutusjakso on henkilökohtainen, myös suorittamisen aikataulu on yksilöllinen. Jaksolla huomioidaan työtilanne ja työmaatilanne, jotka menevät koulutusasioiden edelle. Käytännössä esimerkiksi koulutusaika nokkamiehestä työnjohtajaksi kestää n. 11,5 vuotta. Työnjohtajasta projektipäälliköksi tai työnjohtajasta vastaavaksi vaatii saman verran. 

- Työnjohtajan koulutusohjelma käynnistyi osaltani alkuvuodesta 2017. Koulutukseeni ovat kuuluneet Timo Erkkilän kanssa muutaman kuukauden välein käymäme kehityskeskustelut, joissa olemme asettaneet yhdessä tavoitteita eri asioiden ja järjestelmien oppimiselle ja seuranneet oppimisen toteutumista. Parin vuoden aikana meille on järjestetty yrityksen sisäinen, kahdeksasta koulutuspäivästä koostuva esimiesvalmennus. Vuoden 2017 lopulla aloitin rakennustuotannon erikoisammattitutkinnon Vantaan TTS:llä, johon kuului kaksiosaisia koulutuspäiviä muutaman kuukauden välein. Lisäksi meillä on ollut työnjohtajille järjestettyjä pienempiä koulutuksia linjasaneeraustyömaiden eri osa-alueista, Miikka kuvailee opintojaan. 

 

Sisäinen kouluttaminen yrityksenkin etuna

 

Koulutusohjelmaan osallistuneet ovat kehuneet järjestelmää. Osaavia työntekijöitä tarvitaan, ja koulutus nähdään yritykselle investointina, joka pidemmällä tähtäimellä maksaa itsensä monin verroin takaisin. 

- Olen kokenut VRJ Akatemian koulutusjärjestelmän erittäin toimivaksi omalla kohdallani. Olen voinut tuoda hyvin itse esille sitä, miten haluan edetä ja omalla osaamisellani ja oppimisellani olen voinut vaikuttaa paljon vastuun kasvamiseen. Olen saanut eniten oppia työnjohtotehtäviin työmailla vastaavilta työnjohtajilta ja työpäälliköiltä, joiden kanssa olen työskennellyt. Timpurin työstä on myös ollut suuri apu työnjohtajan työn oppimisessa. Työtehtävät ja vastuut ovat kasvaneet sitä mukaa, kun olen oppinut uusia asioita ja kehittynyt niissä. Tällä hetkellä työskenteen vastaavan työnjohtajan roolissa työmaillamme työpäälliköiden avustamana. 

 

Miikka valmistuu koulutuksesta keväällä 2019, minkä jälkeen hän voi toimia vastaavana työnjohtajana VRJ:n työmailla. VRJ:n kokemuksen mukaan työntekijät, joihin investoidaan rohkeasti, ovat yrityksen sitoutuneimpia työntekijöitä. Miikan tavoitteet ovat korkealla. 

- Tavoitteenani on riittävän työnjohtajakoulutuksen ja TTS:llä opiskeltavan tutkinnon suoritettuani voida toimia linjasaneeraustyömaillamme virallisesti vastaavana työnjohtajana. Tutkintoon kuuluvassa lopputyössä on pystyttävä osoittamaan oma osaamisensa työnjohtajan tehtävissä. Työskentely työnjohtajana on ollut minulle mieleistä, ja haluan jatkaa VRJ:llä työskentelyä pitkään ja mahdollisesti vielä edetä urallani myöhemmin. 

VRJ:n työnjohtajan koulutuspolku sopii Miikan mielestä hyvin henkilöille, joilla on aiempaa käytännön kokemusta rakennusalalta ja halu oppia uutta sekä toimia esimiestehtävissä. 

- Koulutuksessa voi itse vaikuttaa paljon omalla tekemisellään koulutuksen etenemiseen. Työilmapiiri on mielestäni erittäin hyvä, ja työnjohtajat ja työpäälliköt auttavat mielellään, Miikka summaa. 

 

Ota yhteyttä.